Použijte bylinky na výrobu domácího ochuceného másla

Podzim je obdobím sklizně. Kromě ovoce a zeleniny je potřeba také nějakým způsobem zpracovat bylinky, které máme nejen na zahrádce, ale třeba i v květináči. Sušení, zmrazování či výroba bylinného oleje či octa jsou klasikou, co si tahle vyrobit nějaké dobré bylinkové máslo?

Svou chutí obohatí celou řadu pokrmů, je ideální na pečivo či do pomazánek a vydrží nám delší dobu. Výhodou je, že si ingredience volíte sami. A také příprava je velice snadná. Postačí nechat máslo změknout při pokojové teplotě a pak jej utřít se solí a bylinkami. Mezi nejčastější bylinky patří pažitka, petržel, kopr, bazalka, tymián nebo rozmarýn. Hotovo směs necháme ztuhnout v misce nebo ozdobné formičce.

Přinášíme tipy na některé směsi:

Bylinkové máslo na ryby a mořské plody

2 lžičky zelené petrželky (nasekaná nadrobno)

několik nasekaných lístků šalvěje

špetka tymiánu

špetka soli

špetka bílého pepře

1 lžička citronové šťávy

Bylinkové máslo pro milovníky grilovaného masa a steaků

2 lžičky nasekané bazalky

1 lžička nasekané petrželky

1/2 lžičky barevného pepře (hrubozrnného)

špetka soli

1 stroužek česneku

špetka chilli (můžeme nahradit pálivou paprikou)

Bylinkové máslo s česnekem

2 stroužky prolisovaného česneku

1 lžíce nasekaného rozmarýnu

1 lžíce nasekané šalvěje

sůl a pepř

Máslo pro milovníky čokolády

2 lžíce kvalitního kakaového prášku

4 lžíce nasekaných pražených lískových oříšků

špetka hnědého cukru