Objevte sílu vitamínů a minerálů v ovoci

O tom, že ovoce je zdravé jíst slýcháme už od mala, ale jen málokdy víme, jaký konkrétní přínos pro náš organismus má. Typickým ovocem plným vitamínů jsou broskve.

Zdraví prospěšné ovoce

Broskve jsou ovoce typické pro oblast Španělska. Zdejší klima je ideální pro jejich pěstování. Broskve jsou charakteristické svou sladkou chutí, díky které patří k nejlahodnějším druhům ovoce. Jsou výborné nejen čerstvě utržené, ale také zpracované. Tradiční úpravou, která je i u nás dobře známá je broskvový kompot. Ten se hodí jako doplněk ke slaným i sladkým pokrmům. Neméně oblíbené jsou také broskvové džemy nebo džusy. Navíc jsou broskve díky vysokému obsahu vitamínů také zdraví prospěšné. Obsahují vysoký podíl hořčíku, který je nezbytný pro správnou funkci nervové soustavy. Podporují srdeční činnost a díky nepatrnému množství tuků jsou vhodnou potravinou také pro ty, kteří se léčí s vysokým krevním tlakem. Velmi často jsou broskve také součástí dietních programů. Stejně jako broskve obsahuje i ananas řadu důležitých vitamínů a minerálů. Ananas má široké spektrum léčebných účinků a mezi jeho největší výhody patří možnost pěstování i v domácích podmínkách. K tomu, abyste sami mohli sklízet ananas budete potřebovat pouze jeden kvalitní plod, což je v našich podmínkách možná trochu problém. Dovážené ananasy nemají vždy nejlepší kvalitu, proto si při výběru dejte opravdu záležet, potom už jen stačí nechat zakořenit růžici a zasadit ji do hlíny. Na plody ananasu si sice budete muset počkat přibližně 3 roky, ale výsledek stojí za to. Takto doma vypěstovaný ananas rodí plnohodnotné plody a navíc během růstu vypadá velmi hezky, jen počítejte s tím, že bude vyžadovat trochu více prostoru.

Lahodné portské víno

Pokud dáváte přednost ovoci v tekuté podobě pak by vás jistě mohla zaujmout nabídka portských vín na stránkách katalog.bmcbrno.cz/old-porter-13.html. Portské víno je typické nejen svou barvou ale také chutí. Tu získává zráním v dubových sudech a přidáváním brandy. Portské víno je ideálním doplněk k masu, sýrům, ale také se skvěle hodí k přípravě domácích paštik.